середа, 27 квітня 2016 р.

Нездоланний біль Чорнобиля.

   26 квітня 2016 року вся Україна згадувала про ті страші події,які стали чорним днем національної трагедії народу. Цієї квітневої ночі, 1986 року. о 01.23 годині за київським часом сталася найбільша техногенна катастрофа людства- вибух на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС. Коли наступного ранку в Інституті ботаніки АН УРСР дозиметри показали різке підвищення радіоактивності,а вчені спробували дізнатися,чому так сталося,представники органів держбезпеки опечатали прилади. Від працівників Інституту взяли підписку,що ця інформація таємна і не підлягає розголошенню.
   Перше офіційне повідомлення про аварію було зроблене лише 28 квітня, після того,як уряд Швеції звернувся до Радянського Союзу за розясненнями. Від вибуху і гасіння пожежі,яка тривала 10 днів загинула 31 людина і більше 200 було госпіталізовано. За неофіційною статистикою,лише в Україні померло 15000 осіб від ураження радіацією.
   Лише через три тижні при допомозі 4000 тонн піску,бору,свинцю і глини вдалося ізолювати реактор.З 30-ти кілометрової зони було евакуйовано 100000 осіб.
  Як стало відомо аварія сталася через людську недбалість. 25 квітня 1986 року,група інженерів почала проводити на четвертому реакторі,абсолютно непідготовлений  технічний експеримент. Потужність реактора була знижена на 7% від норми, а автоматика була відключена та переведено регулювання в ручний режим. Реактор дав збій і нормалізувати його роботу вже було неможливо. Так,через людський фактор зазналивеликого лиха не лише люди,а й все живе на Землі.
   25 травня 2016 року в школі було проведено урок-реквієм на тему: "Нездоланний біль Чорнобиля",який підготували і провели вчитель історії і правознавства Шрамко Лілія Сергіївна та організатор-педагог. На захід були запрошені учасники ліквідації аварії на ЧАЕС Горький Олексій Максимович і Коломієць Валентин Іванович,які поділилися з учнями своїми сумними спогадами. Хвилиною мовчання вшанували память всіх померлих "ліквідаторів". Про інтерес в учнів до тих подій свідчили безліч запитань до гостей.  

Немає коментарів:

Дописати коментар