понеділок, 7 грудня 2015 р.

Головна стаття

“Мало любити свій рідний край, його треба знати”, - спадають на думку слова М.Рильського, коли мова заходить про Черкащину, яка має багатовікову історію і культуру, а також сповнене яскравими подіями сьогодення.
Півторамільйонна Черкащина розміщена в центрі України. Вона може служити її візитною карткою, тому що уособлює в собі щось від кожного регіону. Навіть назва області пов’язана з історією всього українського народу. Були часи, коли українців називали черкасами.
Предметом особливих гордощів черкащан є роль регіону у виникненні і розвитку українського козацтва, яке пов’язане зі славнозвісною постаттю Богдана Хмельницького. Ім’я видатного гетьмана увічнено на території області засобами монументалістики. На поч.50-х рр. в с.Суботів Чигиринського району було відкрито надгробок на місці поховання великого гетьмана.
З Черкащиною пов’язані зародження гайдамацького руху та одна з визначних подій Великої Вітчизняної війни - Корсунь-Шевченківська наступальна операція Першого і Другого Українських Фронтів під командируванням генералів арміїМ.Ф.Ватутіна та І.С.Конєва.
Черкаська земля подарувала світові національного генія Тараса Шевченка. Вона ж стала місцем його останнього поховання.
На землі, уславленій Кобзарем, народились класики української літератури М.СтарицькийІ.Нечуй-Левицький, жили і творили Г.СковородаІ.КотляревськийЄ.Гребінка; проводив досліди помолог і відомий меценат П.Симиренко, жив і працював вчений-сходознавець А.Кримський.
Черкащина надихала на творчість вченого, першого ректора Київського університету М.Максимовича, який прожив вс.Прохорівці Канівського району до останніх своїх днів.
Черкаський край неможливо уявити без такої визначної особистості як В.Симоненко. На його могилі у Черкасах у 1997 р. встановлено бюст.
На сьогодні Черкащина – центр громадської, історичної та наукової діяльності. Працюють понад 30 науково-дослідних, проектних і конструкторських інститутів і бюро, дослідних станцій, самостійних наукових відділів і філій.
Завітайте на Черкаську землю, щоб збагнути її історичний дух, помилуватися кручами сивочолого Дніпра, відчути привітність і гостинність черкащан.

Немає коментарів:

Дописати коментар